علم کوه نام کوهی با ارتفاع قله ۴۸۵۰ متر است که در منطقهٔ تخت سلیمان در شهرستان کلاردشت استان مازندران واقع شده است. قلّهٔ علم کوه پس از دماوند دومین قلهٔ مرتفع ایران به شمار می رود. بیشتر شهرت این قله به خاطر دیواره ایست که در دامنه شمالی آن واقع است و دارای فنّی ترین و سخت ترین مسیرهای سنگ نوردی و دیواره نوردی در ایران است. این دیواره در ایران، جایگاهی مانند K2 در جهان را داراست .
دیواره علم کوه
در جبههٔ شمالی این قله، دیواره ای به طول ۶۵۰ متر وجود دارد که یکی از زیباترین و مشکل ترین دیواره های دنیا به شمار می رود. منطقهٔ علم کوه دارای۴۷ قلّهٔ بالای ۴۰۰۰ متر است که به «آلپ ایران» نیز معروف است .جبههٔ شمال-شمال شرقی قلهٔ علم کوه از یک دیوارهٔ تقریبا ۵۵۰ متری گرانیتی تشکیل شده. اگر جایی ارتفاع ۸۰۰ متر برای این دیواره ذکر شده، اشتباه نیست چرا که یخچال علم چال به ارتفاع تقریبی – میانگین ۴۰۵۰ متر در پای این دیواره با شیب نسبتاً تندی به آن رسیده است. و ارتفاع تقریبی ۸۰۰ متر که بعضاً در منابع ذکر شده با احتساب این قسمت می باشد .
جنس این دیواره از نوع گرانیت متخلخل و به رنگ حنایی روشن است. از دیر باز قلهٔ علم کوه و دیوارهٔ آن مورد توجه کوهنوردان بوده است. نه تنها کوهنوردان ایرانی، بلکه کوهنوردان آلمانی، فرانسوی، انگلیسی، ایتالیایی و… نیز بر روی مسیرهای متعدد این دیواره صعود انجام داده اند. مسیر گردهٔ آلمان ها-فرانسوی ها از اولین مسیرهای گشوده شده روی گرده این دیواره می باشد .
مسیرهای صعود
با توجه به ارتباط علم کوه با کوههای اطراف و وجود دیواره و گرده، برای رسیدن به آن راههای بسیاری وجود دارد. مسیرهای رایج صعود به علم کوه را میتوان به دو مسیر کوهپیمایی جنوبی، یک مسیر کوهنوردی شمالی و یک مسیر دیوارهنوردی تقسیمبندی کرد.
مسیر جبهه جنوبی
مسیر کوهپیمایی که از رودبارک آغاز میشود و با گذر از ونداربن، تنگ گلو و حصار چال از سمت جنوبی به قله علمکوه میرسد، سادهترین مسیر صعود به قله است؛ که معمولاً با شب مانی در دشت حصار چال همراه است.
مسیر جبهه شمالی
مسیر کوهپیمایی شمالی هم از رودبارک آغاز میشود و با گذر از ونداربن، پناهگاه سرچال، علمچال و گردنهی سیاه سنگ از سمت شرق به قله علمکوه میرسد. این مسیر به عنوان یکی از سختترین مسیرهای کوهپیمایی در ایران محسوب میشود و غالباً با یک شب مانی در پناهگاه سرچال همراه است.
مسیر گرده آلمانها
مسیر کوهنوردی که از رودبارک آغاز میشود و با گذر از ونداربن، پناهگاه سرچال، علمچال و گرده آلمانها دقیقاً از سمت شمال به قله علمکوه میرسد. این مسیر از لحاظ زمانی کوتاهتر از مسیر سیاه سنگ است ولی نیازمند ابزار فنی میباشد و مانند آن، غالباً با یک شب مانی در پناهگاه سرچال همراه است.
مسیر دیواره شمالی
مسیر دیوارهنوردی هم از رودبارک آغاز میشود و با گذر از ونداربن، پناهگاه سرچال، علمچال و دیواره شمالی به قله میرسد که با توجه به تعدد مسیرهای دیواره علم صعود متفاوتی خواهد بود.
مسیرهای صعود به قله علم کوه
روست علایی
آرش
کرمانشاهیها
احسان
ایتالیاییها (کریستال فال)
ایرانیها
لهستانیها(۱۹۴۸)
راژیا
کرجیها
همدانیها ۱۳۶۷
فرانسویها
لهستانیها۱۹۵۲
شکوه
بامداد
اراکیها
تبریزیها
یخچال های علم کوه
مجموع یخچال های علم کوه واقع برفلاتی مرتفع درارتفاع تقربی ۴۰۰متری درمیان قلل گرانیتی تخت سلیمان واقع گردیده اند. مجموع قلل تخت سلیمان دراستان مازندران بخش کلاردشت حدفاصله دره طالقان وجنگل ها عباس آباد وشهسوار منطقه ای بسیار سرد سیر وبرف گیر با قلل مرتفعی است که ازآن می توان به عنوان بزرگ ترین ناحیه کوهستانی یخچالی درایران نام برد.ضمناًاین منطقه دارای بیشترین تعداد قلل بالای ۴۰۰متر درکل کشور می باشد..مجموع یخچال های تخت سلیمان عبارتند از:سرچال،علم چال، تخت سلیمان،مرجیکش،خرسان،هفت خوان،چالون،شانه کوه واسپلیت.
منبع wikipedia