دریاچه آویدر یک دریاچه بکر و زیبا در ۳۰ کیلومتری شرق نوشهر و در نزدیکی یک جنگل معروف به نام سیسنگان قرار دارد و یکی از جاذبههای گردشگری شهرستان نوشهر است. دریاچه آبیدر به دلیل احداث یک سد خاکی بوجود آمده است. سد آویدر و دریاچه آن توجه بسیاری از طبیعتگردان و گردشگران را به خود معطوف کرده است. علاوه بر زیباییهایی که خود این دریاچه دارد یک جزیره سبز کوچک در وسط دریاچه قرار دارد که جذابیت آن را چندین برابر کرده است. گویا که این تپه قبل از احداث سد خاکی نیز وجود داشته و با احداث آن خودنمایی کرده است. با ویزیت مازندران همراه باشید.
مشخصات سد آویدر یا آبیدر
نام اصلی این سد، سد صلاحالدینکلا است که به سد خاکی آویدر و یا سد آبیدر مشهور است. این سد هم، مانند سد خاکی شیاده بابل بهمنظور تامین آب مورد نیاز کشاورزی زمینهای منطقه ساخته شده است. این سد در سال ۱۳۷۲ به بهرهبرداری رسید و متعلق به شرکت آب منطقه است. آب این سد به واسطه رودخانه کجور تامین میشود.
نوع این سد، خاکی با هسته رسی و طول تاج آن حدود ۳۵۰ متر و دارای ارتفاع ۱۶ متر از پی آن است. حجم مخزن آب آن حدود دو میلیون متر مکعب است و تا چهار میلیون متر مکعب قابل تنظیم است. سد خاکی آویدر دارای حدود ۶۰۰ هکتار سطح زیر کشت میٰباشد.
معرفی دریاچه آویدر
طبیعت بکر اطراف و همچنین خود دریاچه از مناطق بکر و کمتر شناخته شده ایران هستند. دریاچه آبیدر درست در وسط کوهستان جنگلی، در ارتفاع ۱۲۵ متری از سطح دریا قرار دارد و مساحت آن حدود ۳۸ هکتار است. به علت دوری این دریاچه از دریای خزر، رطوبط آن نسبت به دیگر مناطق شمالی ایران کمتر و هوایش خنکتر است. اما چیزی که آن را به مکانی زیبا و دیدنیتر تبدیل کرده، وجود یک جزیره سبز رنگ کوچک پوشیده از درختان سرسبز در وسط آن است. این جزیره در واقع تپهای کوچک است که پس از احداث سد خاکی به جزیرهای در وسط دریاچه تبدیل گردیده است.
گردشگران و طبیعتدوستانی که به این منطقه سفر میکنند با منطرهای زیبا و شگفتانگیز روبرو خواهند شد. دریاچه آبیدر، مکان مناسبی برای رشد و نمو موجودات آبزی است و برخی از گونههای ماهی و قورباغه در آن زندگی میکنند. گونههای گیاهی منطقه همانند سایر پوشش گیاهی موجود در جنگلهای مناطق شمالی ایران هستند.
تفریحات موجود
دریاچه سد آویدر، مکان مناسبی برای گردش دوستانه و خانوادگی و یک پیکنیک فراموشنشدنی است. اطراف دریاچه، آلاچیقها و اتاقکهایی برای استراحت وجود دارد و میتوان با برپا کردن چادر و زدن کمپ، از تفریحات موجود لذت برد. برخی از این تفریحات به شرح زیر بیان شده است:
ماهیگیری
یکی از بهترین تفریحها در کنار دریاچهها، به خصوص دریاچه آویدر ماهیگیری است. دریاچه آویدر در پشت سد شرایط مناسبی را برای رشد موجودات آبزی فراهم کرده است و بعضی از انواع ماهیان در آن مشاهده میشود. لازم به ذکر است که باید تجهیزات مورد نیاز را همراه خود داشته باشید. برای ماهیگیری در دریاچه نیازی به گرفتن مجوز نیست.( تا تاریخ نگارش این نوشته)
اسبسواری
علاوه بر ماهیگیری، اگر اهل سوارکاری و هیجان هستید، اسبسوای در کنار دریاچه آویدر گزینه مناسبی به حساب میآید. در نتیجه، هیجان سواری در کنار دریاچه را از دست ندهید. این امکان را افراد محلی این منطقه برای شما فراهم کردهاند تا با تجربه کردن آن از مراجعه به این تفرجگاه لذت بیشتری ببرید. اسبها را میتوانید در گوشه و کنار دریاچه ببینید و از مالکان آنها درخواست کنید که قاعدتا با پرداخت هزینه همراه خواهد بود.
دوچرخه سواری
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که دوچرخهسواری در اولویتهای تفریحتان قرار دارد، پیشنهاد میشود حتما دوچرخه خود را به همراه داشته باشید. مسیرهایی در اطراف دریاچه وجود دارد که برای دوچرخه سواری مناسب است، پس دوچرخه شخصی رابا خود به همراه بیاورید و از آن در این طبیعت دوست داشتنی استفاده کنید.
قایق سواری و اسکی روی آب
در این محل قایقهای پدالی و موتوری و تندرو موجود است که میتوانید با پرداخت هزینه از آنها استفاده کنید. نکته اینکه استفاده از قایقهای بادی در این دریاچه ممنوع است. همچنین دریاچه آویدر، محل مناسبی برای برگزاری مسابقههای ورزشهای آبی مانند اسکی روی آب است.
شهربازی
در اطراف دریاچه، شهربازی قرار دارد که دارای وسایل بازی و سرگرمی نظیر کلایمکس (عینکهای واقعیت مجازی) و پارک بادی کودکان است.
پیادهروی و تماشای مناظر و البته عکاسی
پوشش گیاهی اطراف این دریاچه مانند سایر مناطق جنگلی شمال ایران است. اما این منطقه بسیار بکر و طبیعی باقی مانده است. نزدیکی کوه به دریاچه، زیبایی خاصی به منظره آن بخشیده است. مناظر و محیط چشمنواز دریاچه آویدر، بهترین مکان برای پیادهروی و لذت بردن از زیباییهای طبیعت است. این طبیعت، سوژههای بینظیری برای عکاسی و ثبت زیباییهای آن فراهم میکند.
شنا کردن
شنا کردن در دریاچه آویدر ممنوع است و توصیه میشود که از شنا کردن در این منطقه به طور جدی خودداری کنید. در ضمن مراقب کودکان و فرزندان خود نیز باشید
امکانات و اقامت
دریاچه آویدر منطقهای بکر است، اما از امکانات رفاهی مناسبی برخوردار است. آلاچیقهای اجارهای، کافه و سفرهخانه و همچنین رستوران، سرویس بهداشتی و بوفه در محوطه اطراف دریاچه در دسترس است.
جهت اقامت نیز چندین گزینه وجود دارد. اگر اهل کمپ هستید که برپایی کمپ و چادر در اطراف دریاچه یا محلهای مجاز برای کمپینگ در شهرها و روستاهای اطراف پیشنهاد میشود. اگر هم که اقامت در هتل یا سوییت را ترجیح میدهید، هتل، سوییت و ویلاها در شهرها و روستاهای اطراف گزینههای پیشنهادی ما به شما است. به عنوان مثال شهر نوشهر در ۴۱ کیلومتری و شهر رویان در ۱۷ کیلومتری دریاچه آویدر قرار دارند.
نکات مهم سفر به دریاچه آویدر
- از آنجاییکه دریاچه آویدر یکی از مناطق دست نخورده است، پس حتما از ریختن زباله خودداری کنید.
- به علت قرار گرفتن در ناحیهی کوهستانی پوشیده از جنگل، بهتر است لباس اضافه و کفش مناسب پیادهروی به همراه داشته باشید.
- در فصل گرما، کلاه نقابدار و عینک آفتابی و در فصل بارندگی، لباس ضد رطوبت یا بارانی فراموش نشود.
بهترین فصل سفر
دریاچه آویدر آنقدر زیباست که اگر در هر زمانی به آن سفر کنید، سفری به یادماندنی را تجربه خواهید کرد. در فصل بهار سرسبزی جزیره میان دریاچه و پوشش جنگلی اطراف آن بسیار زیبا و آب و هوا هم عالی است. در فصل تابستان به دلیل تاثیرپذیری از آب و هوای کوهستانی، این منطقه هوایی معتدل با رطوبتی کمتر از مناطق اطراف خود دارد. اما ناگفته نماند که خنکای آن به حدی نیست که گرمای هوا را احساس نکنید. هرچند در این فصل گردشگران زیادی را در اطراف دریاچه خواهید دید.
درختان و پوشش جنگلی اطراف آویدر در فصل پاییز لباسهای رنگی به تن میکنند و زیبایی دریاچه چند برابر میشود .پوشش جنگلی محوطه اطراف دریاچه و جزیره میان آن به هزار رنگ در می آید و بر زیبایی این جاذبه گردشگری میافزاید. در فصل زمستان اگر در دسترسی به دریاچه و جاده آن مشکلی وجود نداشته باشد، باز هم میتوانید به دریاچه بروید و از جلوه زمستانی اش لذت ببرید. در این فصل درختهای منطقه یکدست سفیدپوش میشوند و منظره رویایی دریاچه را زیباتر میکنند.
مسیر دسترسی به دریاچه آویدر
دریاچه آویدر در ۳۰ کیلومتری شرق نوشهر و در نزدیکی روستای ملاکلا واقع شده است. برای دسترسی به این دریاچه از سمت نوشهر، ابتدا به سمت نور حرکت کنید. در مسیر به پارک جنگلی سیسنگان خواهید رسید. به فاصله ۱۰ کیلومتر از سیسنگان به روستایی بنام صلاحالدینکلا نزدیک میشوید. در این مسیر تابلویی را خواهید دید که روی آن عنوان سد خاکی نوشته شده است. آن را در پیش بگیرید، پس از عبور از روستاهای صلاحالدینکلای سفلی و اولیا و روستای ملاکلا، دریاچه سد آویدر را خواهید دید.
منبع : ویکی پدیا