آمل یکی از قدیمیترین شهرهای ایران است. آمل را به عنوان قطب صنعت و صادرات و فرهنگ استان مازندران، پایتخت برنج ایران، قطب زیستفناوری و نبوغ ایران، یکی از قدیمیترین مراکز یکجانشینی جهان، و همچنین از شهرهای مهم ترابری، کشاورزی، گردشگری، معدنی و صنعتی ایران و از مهمترین شهرهای مرتبط به علم در تاریخ معروف به شهر تاریخ و فلسفه میدانند.
موقعیت جغرافیایی شهرستان آمل
این شهرستان در مرکز استان مازندران قرار دارد. از شمال به شهرستان محمودآباد، از شمال شرق به شهرستان فریدونکنار، از شرق به شهرستان بابل، از غرب به شهرستان نور و از جنوب به استان تهران محدود میشود.
پیشینه
نام یکی از اقوام ساکن کرانه جنوبی دریای مازندران آمارد بوده است. در واقع نام این شهر را تغییر شده نام آمارد میدانند. واژه آمل که گونه دیگر آن آموی است، احتمالاً از قبیله باستانی آمردها گرفته شده است. مورخان باستانی غربی نام این قبیله را مردی یا آمردی بیان کردهاند.
آماردها قومی جنگجو بودهاند و ناحیه فعلی آمل را به عنوان مرکز خود انتخاب کرده و نام خودشان را بر روی آن گذاشته بودند. در تاریخ طبرستان ابن اسفندیار و همینطور پیرنیا نوشته شده که این قوم مهاجر بادیهنشین بودهاند که به تاخت و تاز در اراضی اقوام دیگر میپرداختند. این قوم حتی در زمان کوروش اول به حوالی ماد رسیده بودند. آمردها در حدود سه هزار سال پیش از میلاد هم در حال پیدا کردن سرزمین بودهاند. بعدها واژه «آماردها» به آمل بدل شد.
برخی منابع هم نام این شهر به این علت آمل میدانند که بینیانگذار آن شخصی بنام «آمله» بوده است. در اطلسشناسی آمدهاست، آمل از سرزمینهای قدیمی بوده و قدمت آن به درازای بلندی میرسد.
فرهنگ و هنر
از نظر شعر، ادب، هنر، خطاطی، تاریخ، سیاست، فقه، تفسیر و فلسفه مشاهیر زیادی در این شهر وجود داشته اند. آمل از فرهنگ و تمدن بسیار کهن و اصیل آریایی برخوردار است. به دلیل داشتن تمدن باستانی و دیرینه مراسمهای باستانی بسیار با شکوهی در این دیار کهن برگزار می شود. پس از گرویدن مردم به اسلام، برخی از مراسم باستانی بسته به فرهنگ مردمان مختلف مازندرانی با آداب اسلامی درآمیخته و با شیوههای مختلف در هر روستا اجرا میشود.
غذاهای محلی و سوغات
شکم پر، کته، پلو زعفرانی، مرغ ترش، ناز خاتون، اسفناج از مهمترین غذاهای محلی آمل هستند.
برنج، مرکبات، مربا، ترشی، گردو، گیلاس، زیتون، ماهی، گل، معرق، منبت، سفال و گلیم از جمله مهمترین سوغات آمل هستند. همچنین عسل طبیعی از قله دماوند و لار، سیب، کیوی، شیرینیهای محلی مانند آبدندان، اغوزکناک، ساقهعروس، نان کوهی و غذاهای محلی که بینالمللی شدهاند نیز از سوغات این شهرستان هستند.
اقتصاد شهر آمل
صنایع غذایی، صنایع نساجی، صنایع چوپ، صنایع چاپ و انتشارات، صنایع اشیای کائوچویی، کاغذ، صنایع غذایی و سنگی و صنایع غیر فلزی معدنی و صنایع چرمسازی از عمدهترین صنایع موجود در شهرستان بهشمار میآیند. برنج، ترهبار، مرکبات، مواد غذایی، لبنیات، تولیدات برقی، مصالح ساختمانی و صنایع دستی اقتصاد این منطقه را تشکیل میدهند. این شهرستان ۶۵٪ صنعت استان مازندران را در خود جای دادهاست.
آب و هوا
آب و هوای آن نظیر سایر نقاط مازندران است؛ در تابستانها گرم و مرطوب و در زمستانها ملایم. حداکثر ریزش باران در ماه آذر و حداقل آن نیز در ماه تیر است. و دارای آب و هوا خاص در مناطق خود میباشد.
حمل و نقل
جاده معروف هراز که یکی از مهمترین و پرترددترین جادههای ایران است در آمل قرار دارد که آن را به تهران و سایر نقاط کشور متصل میکند. راه شهری این منقطه دارای بیشترین بلوار و بزرگراههای مازندران است. همچنین از جادههای داخل استانی مانند آمل-بابل، آمل-محمودآباد (جاده ساحلی)، آمل-فریدونکنار و آمل-نور میتوان اشاره کرد. لازم به ذکر است که راهآهن اصلی ایران که شمال را به مناطق دیگر در جنگ جهانی وصل میکرد از این شهر بوده که به زودی از بین رفت و به جای آن راه ورسک ساخته شد.
مسیر دسترسی و نقشه
منبع : wikipedia
جاذبه های گردشگری آمل

دخمه های کافرکلی هراز
دخمه های کافرکلی یکی از جاذبههای گردشگری تاریخی استان مازندران و شهرستان

دشت آزو و روستای نوا
دشت آزو و روستای نوا از توابع بخش لاریجان در شهرستان آمل میباشند. این
