ساری، مرکز استان مازندران و یکی از زیباترین شهرهای گردشگری شمال کشور میباشد. جاذبههای دیدنی و تماشایی این شهر، هر ساله هزاران مسافر و گردشگر را به سمت آن جذب میکنند. قدمت تاریخی این شهر از مازندران به هزاران سال قبل باز میگردد. از طبیعت منحصر به فرد رفته تا پناهگاههای حیات وحش، دامنه زیبای کوهستان البرز و شرایط آب و هوایی مساعد، همه و همه باعث شده که این شهر از سوی مسافران بسیار مورد استقبال واقع شود.
شهرستان ساری بزرگترین شهرستان در مازندران است. در نوشتهی مربوط به شهرستان بابل گفتیم که بابل، پرجمعیتترین شهرستان استان مازندران است. این در حالیست که ساری پرجمعیتترین شهر استان مازندران میباشد.
موقعیت جغرافیایی شهرستان ساری
این شهر در ارتفاع ۵۴ متری از سطح دریا فاصله گرفته است. در یک سمت آن و در جنوب دشتها و مرتعهایی وجود دارد که از دور سبز میزنند. این شهرستان در قسمت شرقی استان مازندران قرار دارد. شهرستان ساری از سمت شمال به دریای خزر و از سمت جنوب به رشتهکوههای البرز محدود میشود. همچنین از سمت شرق به شهرستانهای نکا و میاندرود، از جنوب به استان سمنان و از سمت غرب به شهرستانهای قائمشهر، سوادکوه، جویبار و سوادکوه شمالی متصل است.
پیشینه تاریخی
شهر کنونی در جوار محل یکی از شهرهای بسیار قدیمی ساخته شدهاست. درمورد نام شهر قدیمی بیان شده، دانشمندان عقاید مختلفی را بیان نمودهاند. هر کسی نام یکی از سرزمینهای باستانی را که در کتابهای مورخان تاریخی دیده میشده، بر آن گذاشته است. برخی گفتهاند این همان جایی است که به فناکه موسوم بوده. برخی دیگر آنرا زدرکرته میدانند و برخی هم معتقدند که نام آن شهر سیرینکس بودهاست.
از اواخر دوره ساسانیان تا اوایل دوره صفویان شهر ساری پایتخت دو سلسله باوندیان و قارنوندیان بود. بعد از آنها مرعشیان و سپس صفویان به این شهر دست پیدا کردند. شاهان صفوی علاقه خاصی به این منطقه داشتند، طوریکه در زمان حکومت آنها پایتخت تابستانی صفویان در فرحآباد ساری بود. پس از صفویان، این شهر به دست نادرشاه افتاد. در دوره قاجاریان نیز ساری در ابتدا به عنوان مرکز قاجاریان بود و سپس پایتخت به تهران انتقال پیدا کرد.
نامگذاری شهر ساری
همانطور که گفته شد، ساری از شهرهای بسیار قدیمی ایران است. این اواخر اکتشافاتی در جنوب این شهر انجام شده که در آن تکه سفالهایی دستساز پیدا شد. این تکه سفالها متعلق به دوره مسسنگی است که دارای پوشش قرمز رنگ همراه با نقوش هندسی سیاه یا قهوهای تیره میباشد. همچنین تکههایی متعلق به یک قطعه دور ریز تولید ابزار سنگی از جنس فلینت به رنگ کرم و سفالهایی از دوره مفرغ در طیف خاکستری تیره، سیاه و سنگ چین معماری شناسایی شده که نشان از قدمت ۶ هزار ساله شهر دارد.
به تحلیل یکی از اساتید فلسفه دانشگاه مازندران، نام ساری را کروواتها (کروات) بر ساری گذاشتند. در زبان کروواتها، ساراویتی به معنای مکانی میان دو رود و ساراس به معنای برکه آب است. گلهداران بزرگ کرووات وقتی گلههای خود را به آن منطقه میآوردند از آن بانام ساراویتی یاد میکردند. به خاطر دارید که موقعیت مکانی شهر در آن زمان حوالی سورک و اسرم فعلی بود. هنوز هم این منطقه (شهرستان میاندورود) نامیده میشود.
زبان مردم
زبان بیشتر مردم ساری تا دوره صفویان فقط زبان طبری (مازندرانی) بود. ولی با از بین رفتن سلسله باوندیان که حامی زبان طبری بود این زبان از رسمیت افتاد و زبان مازنی و فارسی جایگزین آن شد. تا قبل از سقوط باوندیان زبان مازندرانی با خط پهلوی نگاشته میشد و هنوز هم در گنبد لاجیم یا برج رسکت نمونه آن موجود است.
آب و هوای شهر ساری
آب و هوای شهر ساری در تابستانها معتدل و نمناک و در زمستانها نسبتاً سرد و خشک است. همچنین بخشهای جنوبی کوهستانی این شهر دارای زمستانهای طولانی و بسیار سرد میباشد. در طی چند ساله اخیر سردترین دمای این شهر در زمستان ۱۲- و در تابستان ۴۰+ بوده است.
از درون شهر ساری رودخانه تجن عبور میکند. این رود در شرق شهرجریان دارد. امروزه در ساحل این رود پارک تجن (قائم) و پارک ملل ساری ساخته شدهاست که بزرگترین پارک ساری نیز بهشمار میرود.
این رودخانه از ۳ شاخه اصلی زارم رود در شمال و شاخه اصلی تجن در مرکز و شاخه سفید رود در جنوب حوضه آبریز تشکیل میشود و افزون بر آنها در مسیر خود ریزابههایی مانند دره ببرچشمه، پلاروی، شیرین رود، سالار دره، آب تیرجاری و جز آنها را دریافت میدارد.
حمل و نقل در ساری
ساری نخستین شهر ایران بودهاست که ساخت راهآهن سراسری ایران از آنجا آغاز گشت. و پس از رضاشاه و در هنگام جنگ جهانی دوم به تصرف نیروهای شوروی درآمد.ساری دارای یک فرودگاه بینالمللی به نام دشت ناز است؛ این فرودگاه در سال ۱۳۲۶ ساخته شدهاست. از فرودگاه دشت ناز به شهرهای تهران و مشهد پروازهای روزانه برقرار است. این فرودگاه در ۱۵ کیلومتری شهر واقع شده و پروازهای داخلی ان به شهرهای مشهد، شیراز، کرمانشاه، اهواز، عسلویه، تهران، بندرعباس و کیش برقرار است.
مسیر دسترسی و نقشه
منبع wikipedia
جاذبه های گردشگری ساری



سد سلیمان تنگه (سد شهید رجایی)
سد شهید رجایی که از آن با عنوان سد سلیمان تنگه نیز یاد میشود در