سوادکوه از شهرستانهای بسیار جذاب و دیدنی شمال ایران است که در بخش البرز مرکزی و در همسایگی شهر سمنان قرار گرفته است. این مطقه یکی از زیباترین شهرستانهای استان مازندران است که با برخورداری از جاذبههای دیدنی و جنگلهای بکری مانند جنگل هلیدار یکی از بهترین مقاصد برای سفر و طبیعتگردی است.
پیشینه
سوادکوه در زمانهای قدیم وسعت وحد و مرز معینی نداشته است. این منطقه همواره در گذر زمان بر اساس عوامل مختلف طبیعی و از نظر سیاسی و اقتصادی دگرگون شده است. محققان و کارشناسان بر این باورند که این منطقه در گذشته بخشی از طبرستان و ایران بوده است. همچنین، فرهنگ و آداب مردم این شهر از دورانهای مختلف فرمانروایان تا به امروز تغییر و تحول پیدا کرده است. این ناحیه از اهمیت زیادی در پیشرفت طبرستان برخوردار بوده و برای فرمانروایان دولت مرکزی ارزش خاصی داشته است.
نامگذاری سوادکوه
به گفته برخی منابع نام این منطقه از واژه هند و ایرانی سو، گرفته شده که به معنی روشنایی است. واژه سات با دگرگونی واژه سئو(سو) پدید آمده و به معنی صاف روشن در جملات بهکار میرود. واژه سات در اغلب نقاط مازندران به جای واژه صاف و روشن بهکار میرود. اکنون نیز اهالی منطقه کوههای صاف و عاری از درخت را ساکو میخوانند که مخفف ساتکوه یا کوه صاف میباشد.
عدهای دیگر بر این باورند که نام سوادکوه از کوه سوات گرفته شده که در جنوب شرقی چرات در دهستان ولوپی قرار دارد. در ارتفاعات آن آثاری از تمدن قدیم مشاهده میشود که احتمالاً به دلیل استقرار حاکمان قدیم به جا ماندهاست.
عدهای از محققین نیز معقدند که نام سوادکوه با تغییر واژه کهن فرشوادگر به فرشوادکوه سپس تبدیل آن به سوادکوه پدید آمدهاست!
موقعیت جغرافیایی سوادکوه
این منطقه در یک دره وسیع طولانی در دامنههای شمالی رشته کوههای البرز مرکزی جای گرفته است. مرز کلی این ناحیه از جلگههای جنوبی و از ۳۰ کیلومتری دریای خزر آغاز میشود و با شیب بسیار تند به سوی جنوب کشیده میشود. پوشش ارتفاعات تا بلندی ۲۰۰۰ متری سرسبز و جنگلی و از آن به بعد مرتعی، خشک با آب و هوای سردسیری میباشد.
سوادکوه از ناحیه شمال به شهرستان قائمشهر، از سمت جنوب به رشتهکوههای البرز مرکزی به فیروزکوه واقع در استان تهران و همچنین به مهدیشهر در استان سمنان، متصل است. این ناحیه از سمت شرق به شهرستان ساری و از غرب به شهرستان بابل میرسد.
تقسیمات کشوری
این شهرستان از شهرهای پلسفید، زیرآب و آلاشت تشکیل شدهاست. لازم به ذکر است که شهر شیرگاه تا سال ۱۳۹۲ جز شهرهای سوادکوه محسوب میشده، اما در همان سال، شهرستان سوادکوه به دو شهرستان مجزا به نامهای سوادکوه با مرکزیت پلسفید و سوادکوه شمالی با مرکزیت شیرگاه تقسیم شد.
گویش مردم سوادکوه
اگر بخواهیم نگاهی به گویش مردم این شهرستان بیندازیم و آنها را از نظر زبان تکلم و گویش بررسی کنیم، باید گفت که بومیان این منطقه به زبان مازندرانی صحبت میکنند. ویژگی بسیار مهم منطقه سوادکوه از نظر گویش، آن است که این منطقه به علت جای گرفتن در منظقه کوهستانی، نسبت به دیگر نقاط ایران کمتر تحت نفوذ زبان و فرهنگ بیگانه قرار گرفته است و بسیاری از مردم این منطقه همچنان با لهجه و گویش قدیمی خود صحبت میکنند.
سوغات و صنایع دستی
از مهمترین سوغاتیهای سوادکوه میتوان به گیاهان دارویی نظیر گل گاوزبان، لاری، تشیگز و سبزیهای محلی اشاره کرد. از دیگر سوغاتیهای این منطقه میتوان خوراکیهایی نظیر پشتزیک، قماق، رشتهبهرشته و آغوزنون اشاره کرد.
صنایع چوبی دست، بافتههای ابریشمی، نمدمالی، گلیم بافی، پارچههای دلیجی و جاجیمبافی از مهمترین صنایع دستی سوادکوه به حساب میآیند.
مسیر دسترسی و نقشه
منبع wikipedia
جاذبه های گردشگری سوادکوه

آبشار اسکلیم
استان مازندران مخصوصا شهرستان سوادکوه، جاذبههای گردشگری طبیعی فراوانی همچون جنگل، غار

آبشار گزو
آبشار گزو یکی از بلندترین آبشارهای استان مازندران است. این آبشار زیبا یکی از جاذبه
