کوله گردی یا بک پکینگ نوعی گردش یا سفر با پیادهروی طولانی میباشد که در آن گردشگر از کوله پشتی برای حمل وسایل خود استفاده میکند. از مزایای این نوع سفر، این است که هزینههای گردشگران تا حد زیادی کاهش مییابد و فرد تجربیات تازهای را در این راه بدست میآورد.
کولهگردی میتواند از چندین ساعت تا چندین روز طول بکشد و در هر محیطی چه شهری، چه روستایی انجام شود.
اصول اولیه کوله گردی
اقامت در کوله گردی باید به شکلی ارزان تمام شود و کوله گردان میتوانند از مهمانسراهای ارزانقیمت و یا خانههای محلی استفاده کنند. ممکن است حتی در طول سفر هیچگونه اقداماتی برای کمپینگ و شبمانی در طبیعت انجام ندهند.
با وجود اینکه پیادهرویهای طولانی جز جدانشدنی سفرهای کولهگردی هستند اما در صورت لزوم میتوان از وسایل حمل و نقل عمومی نیز استفاده کرد. البته به خاطر داشته باشید که استفاده ار خودروی شخصی را باید به فراموشی بسپارید. چرا که یکی از اهداف مهم کوله گردی، سفر با کمترین آسیب به محیط زیست است.
کوله گردی یا کوله پشتی گردی فقط به گشتن با کوله خلاصه نمیشود و تعریف عمیقتری از آن وجود دارد. اما به طور کلی شامل ۴ اصل زیر میباشد:
- هیچ چیزی به جز رد پا از خود باقی نگذارید.
- هیچ چیزی جز عکس را با خود نبرید.
- هیچ چیزی را جز زمان نکُشید.
- هیچ چیزی را جز خاطرات نگه ندارید.
حالا که درک درستی از کولهگردی پیدا کردیم بهتر است دانستنیهای لازم برای رفتن به کوله گردی را کسب کنیم.
اگر برای بار اول است که به یک سفر کوله گردی میروید حتما مراحل زیر را انجام دهید تا دچار مشکل نشوید و بیشترین لذت را از سفر خود کسب کنید.
قدم اول: پیدا کردن همسفر با تجربه برای کوله گردی
اگر در جمع دوستان خود یک یا چند نفر تجربهی کوله گردی دارند، خیلی خوب است. از آنها بخواهید شما را در یک کولهگردی کوتاه یکی دو روزه همراهی کنند. گر هم دوستی همراه پیدا نکردید، میتوانید از موسسات طبیعتگردی که فعالیتهایی در این زمینه انجام میدهند کمک بگیرید. به کتاب خواندن و مطالعه سفرنامهها اکتفا نکنید. برخی حوادث آنقدر غیر مترقبه هستند که برای پشت سر گذاشتن آنها نیاز به حضور یک همراه با تجربه دارید.

قدم دوم: مشخص کردن مسیر سفر
در مورد کوله گردی باید مقصدی برای سفر وجود داشته باشد و مسیر رسیدن به آن مشخص شود .برای پیدا کردن مسیر به نکات زیر توجه کنید:
زمان
اولین نکته در انتخاب مقصد میزان زمانی است که میتوانید در سفر بگذرانید. ممکن است فقط آخر هفتهها بتوانید به کولهگردی بروید؛ این مقدار زمان البته برای اولین سفرتان کافی است.
آمادگی جسمانی
تناسب اندام و آمادگی جسمانی خودتان را ارزیابی کنید. حتی ممکن است قبل از سفر احتیاج به تمرینات خاص ورزشی داشته باشید.
مسافت
با در نظر گرفتن توانایی خود میزان مسیری را که میتوانید در یک روز بپیمایید را تخمین بزنید. بهویژه وقتی کولهای سنگینتر از حد معمول بر دوشتان است. اگر تازهکار هستید، برای شروع بین پنج تا دوازده کیلومتر خوب است.
بلندی و ارتفاع
اگر تجربهی کوهنوردی دارید و با اصول اولیه آن آشنا هستید میتوانید مسیرهای کوهستانی را برای خود در نظر بگیرید. اگر هم تجربهی کوهنوردی ندارید بهتر است مسیر مسطحی را انتخاب کنید. فقط یادتان باشد که اگر وزنی زیادتر از معمول را در جادههای پرفرازونشیب بر دوش بکشید، سرعتتان کند میشود.
فصل و آبوهوا
اگر در شش ماه اول سال به کولهگردی میپردازید که خورشید دیرتر غروب میکند فرصت بیشتری برای پیاده روی دارید. اما اگر در پاییز یا زمستان سفر میکنید، از قبل مسیر را تعین کنید یا قبل از غروب راه بیفتید که در تاریکی نمانید. همیشه قبل از راهافتادن وضعیت آبوهوا را بررسی کنید و اگر طوفانی در راه بود حتما سفرتان را به روز دیگری موکول کنید.
حمل و نقل و محل اقامت
ممکن است برای طی کردن قسمتی از مسیر مجبور به استفاده از وسیله نقلیه باشید. مسیرهای مربوط به وسایل نقلیه را بررسی کنید و بهترین وسیله را برای رسیدن به مقصد مورد نظر خود انتخاب کنید. اولویت با وسایل حمل و نقل عمومی یا دوچرخه است و هدف از این کار جلوگیری از آلودگی محیط زیست میباشد. نکتهی مهم در انتخاب نوع اقامت هم این است که باید ارزانترین نوع در دسترس آن را انتخاب نمایید. مهمانسراها، خانههای محلی و مسافرخانهها گزینههای خوبی هستند اما میتوانید کمپینگ در طبیعت را نیز تجربه نمایید و هزینهی کمتری بپردازید.
قدم سوم: لوازم مورد نیاز
چادر مسافرتی
اگر قصد دارید که کمپینگ در طبیعت را تجربه نمایید باید یک چادر مسافرتی را در کولهبارتان جای دهید. بهتر است بدانید که چادرهای مسافرتی از نظر وزن و کاربرد انواع مختلفی دارند. برای کوله گردی باید نوع سبک آن را انتخاب کنید تا وزن آن مشکلی برای شما ایجاد نکند.
کوله پشتی
برای انتخاب کوله پشتی مناسب از نظرات یک فرد با تجربه استفاده کنید. نکته مهم در انتخاب کوله پشتی این است که بایستی مجموعه وسایلی با وزن حدودا ۱۵ کیلوگرم را در آن جای داد و بتوان ساعتها با آن پیاده روی کرد.
کیسه و پد خواب
بهترین وسیلهای که برای استراحت در شب میتوانید از آن استفاده کنید، کیسه خواب است. کیسه خواب مجموعه ای از وسایل خواب را با وزنی سبکتر در اختیار شما قرار میدهد و وسیلهای حیاتی برای شبمانی در طبیعت به شمار میرود. پد خواب یک زیرانداز است که به هنگام استراحت آن را زیر کیسه خواب قرار میدهند. در انتخاب این وسیله به وزن آن توجه کنید و حتما برای استفاده در زمستان نوع عایق آن را تهیه نمایید.
اجاق خوراک پزی
اگر اجاق خوراک پزی تکنفرهای دارید که کمتر از نیم کیلوگرم وزن دارد میتوانید از آن استفاده کنید. اما اگر قصد خرید یک اجاق خوراکپزی مخصوص سفر دارید به منبع سوخت آن دقت کنید، خیلی از کولهگردها از اجاقهایی که با بنزین پر میشوند استفاده میکنند تا نگران تأمین سوخت نباشند.
تجهیزات مربوط به تصفیه آب
برخی از کولهگردان آب موردنیاز چند روز خود را همراه خود میبرند و البته کولهی خود را خیلی سنگین میکنند، اما میتوان با همراه بردن فیلتر تصفیهی آب، آب رودخانهها و برکهها را تصفیه کرد تا کوله سنگین نشود.
لباس مخصوص کوله گردی
لباسهایی را انتخاب کنید که زود خشک میشود. از بردن لباسهای کتان و پنبهای خودداری کنید، چراکه وقتی خیس شدند، بهمدت زمان زیادی برای خشک شدن نیاز خواهند داشت.در انتخاب لباس به نکات زیر توجه کنید:
- زیرپوش خود را مناسب با فصل انتخاب کنید و سرما و گرما را در نظر بگیرید.
- شلوارهای نایلونی، تی شرت سبک و کلاه آفتاب گیر را در کوله پشتی خود داشته باشید.
- در فصول سرد جلیقه یا ژاکت بادگیر، لباس پشمی و دستکش و کلاه گرم فراموش نشود.
- با توجه به پیش بینی آب و هوا یک لباس و شلوار ضد آب نیز با خود ببرید.
- حتما یک دست لباس تمیز برای خواب خود کنار بگذارید.
جوراب و کفش
اینکه چه کفشی را برای این سفر انتخاب میکنید بستگی به نوع مسیر و تواناییهای شما دارد. برخی کفشهای ساقدار را ترجیح میدهند و برخی دیگر، انواع سبک آن را انتخاب میکنند. پیشنهاد ویزیت مازندران این است که در اولین تجربه کوله گردی به شدت به نوع مسیر خود توجه کنید. در فصول گرم از جورابهای نخی و در فصول سرد از نوع پشمی آن استفاده کنید. بهتر است هر چند ساعت یک بار پای خود را در معرض هوای آزاد قرار دهید و جوراب تمیز بپوشید. برخی از کوله گردان یک جفت صندل یا دمپایی نیز در کوله پشتی خود میگذارند تا به هنگام اقامت یا در سواحل از آن استفاده کنند.
خوراکی
بسیاری از کولهگردان برای اینکه وزن کولهی خود را سبک نگه دارند، غذا را بهصورت فریز شده و خشک همراه خود میآورند تا فقط با افزودن آب جوش از آنها استفاده کنند. اگر وزن برایتان مسئلهای نیست، میتوانید مواد اولیه را برای طبخ غذا همراه خود بیاورید.
قدم چهارم: بهداشت و سلامت
برای حفظ بهداشت و سلامت، قطعا جعبه کمکهای اولیه لازم است اما کافی نیست. بخشی از حفظ ایمنی و سلامت خود در طول مسیر، تمیز نگهداشتن دستها هنگام دست زدن به مواد غذایی است. برای اطمینان میتوانید یک ژل ضدعفونیکننده (یا دستمالکاغذیهای مرطوب و تمیزکننده) همراه خود داشته باشید تا بعد از قضای حاجت و قبل از غذا خوردن از آنها استفاده کنید. خانمهای کوله گرد هم به لوازم بهداشتی مخصوص خانمها نیاز خواهند داشت.
در پایان اینکه فقط در حد نیاز وسایل و لباس بردارید. ترجیحا در قالب گروه به این نوع سفر بپردازید. چرا که هم امنیت بیشتری دارید و هم به دلیل به اشتراک گذاری وسایل از وزن کوله خود میکاهید. مواد غذایی مورد نیاز خود را از جوامع محلی تهیه کنید تا هم در مخارج خود صرفه جویی نمایید و هم به اقتصاد مردم محل کمک کنید. استفاده از پلاستیک و لوازم یکبار مصرف را تا پایینترین حد ممکن کاهش دهید و فقط در صورت ضرورت از آنها استفاده نمایید.
منبع wikipedia